sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Jännitystä ilmassa :)

Meillä on täällä ollu varsin jännittävät päivät meneillään. Eilen tuli täyteen 21 päivää että kananmunat ovat olleet hautomakoneessa.  21 päivää on munia käännelty ainakin 2 kertaa vuorokaudessa ja tarkkailtu lämpöä ja kosteutta. Eilen päivällä tuli jo yhteen munaan reikä. Koputusta ja piipitystä kuului mutta mitään ei tapahtunut. Minä jo hätäilin että kuoleekohan sinne vai selviääkö. Illalla sitä sitten alkoi tapahtua tai yöllä. Ensimmäinen poikanen kuoriutu  kello 23.15. Olihan siinnä sen verran jänskät paikat ettei voinu nukkumaan mennä ennen kuin näki miten kuoriutuu. On se luonto vaan ihmeellistä että pienestä munasta tulee täysin kehittynyt tipu:) ensimmäinen pääsi maailmaan ihan ok. Sen jälkeen se aloittiki kovan piipityksen kavereille että tulkaa jo ulos. Tipun jätin kuivattelemaan itsensä koneeseen ja houkuttelemaan muita ulos. Menin nukkumaan ja aamulla aikasin heräsin vaikka oli sunnuntai ja vapaata. No yllätys oli hieno kun hautomakoneelle säntäsin. Nimittäin siellä olikin nyt neljä tipua :) kaikki olivat jo kuivia joten siirsin ne niiden häkkiin lämpölampun alle. Huomasin samalla että kolmessa muussa munassa oli jo reikä eli jännitys jatkui. Päivän aikana saatiin maailmaan myös kolme lisää joten nyt meillä on seitsemän tipua :) koneessa on vielä munia mutta niissä ei ole vielä ainakaan reikiä että nähtäväksi nyt jää tuleekokaan niistä mitään. Olen kyllä jo varsin yllättynyt että näinkin monta on saatu. Toivottavasti pysyvät myös hengissä ja saadaan ne kasvamaan. Munat mitä haudoin niin tilasin ihan siitosmunia kahdesta eri rodusta. Laitoin koneeseen lisäksi myös meidän oman kanan munia 2 kappaletta. Tänään kuoriutui yksi meidän omasta munasta. Muuten nämä meidän tiput ovat  rodultaan jätti kochi ja plymouth rock. Keltaiset ovat kocheja ja mustat ovat tuttavallisemmin rokkikanoja :)

Tässäpä kuva satoa :)
Sieltäpä se jalka jo näkyy :)


Siellä niitä rääpäleitä on kuoriutunut...
Siellä ne jo häkissä oleilee lämmössä.
Kissatkin ovat vuorotellen käyneet kurkkaamassa mutta ei ketään suuremmin vielä ainakaan ole kiinnostanut vaikka vapaa pääsy on häkin viereen.
Rontti tietenkin uteliaana tahtoi myös nähdä tiput ja ihmetellä niitä.

Neiti on ollut alusta saakka kova hoitamaan:) ruokaa ja vettä on tarjottu ja vähissä ovat syöneetkin eli näyttäisi siltä että ovat oppineet syömään ja juomaan. Kovasti on kulhon reunaa koputeltu että ymmärtäisivät mistä syödä ja juoda. Kyllä ne ovat varsin pieniä ja väsyvät helposri. Hetki hereillä ja sitten nukutaan taas:) toivotaan että voivat hyvin ja saataisiin kasvatettua niitä ja toivotaan kanoja :)8 kommenttia:

 1. Oi että ihanaa seurata tuotakin tapahtumaa :) Itse en ole koskaan nähnyt kun tipu kuoriutuu. Onnea uusille tulokkaikke :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En ole minäkään aikaisemmin tällaista tapahtumaa nähnyt. Kyllä se oli jännää.

   Poista
 2. Oi - rokkikanoja! ♥
  Olen joskus tuumannut, että pari sellaista voisi hankkia :)

  Meidän tipuset ovat jo kuusiviikkoisia. Hauska seurailla, kun niillä on kaksi emoa - hautoneen emon lisäksi myös toinen kana on ottanut tiput ns. omakseen. Muut kanat & kukko menee pihalla omassa jengissä ja tämä emojengi sitten omassa jengissä. On ne veikeitä! :) ♥

  http://karvapuusti.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toivotaan, että kaikki ei olisi kukkoja :) Hauskoja noita on seurailla.

   Poista
 3. Empä oo ikinä nähnyt kananpoikien kuoriutumista ja en niiden "sielunelämästä" tiedä höykäsen pöläytystä.Mitä tommoset yleensä syö ja miten ne selviytyy ilman emon hoivaa?Eihän kana ole imettäjä ja miten ne luonnossa hoitavat poikiaan,hakevatko matoja niille vai jyviä??? Olen pelkkänä kysymysmerkkinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään aikaisemmin nähnyt. Tiput on syöny syntymän jälkeen keitettyä kananmunaa, raejuustoa, kaurahiutaleita jne.. Asustavat lämpölampun alla, että lämpöä piisaa. Muutenhan ne asuisivat emonsa alla jolle tarjoiltas sellasta ruokaa mitä tiputkin voisi syödä. Näin siis ainakin tällaisissa pienissä kotikanaloissa. Varsin kehittyneitä kyllä olivat, että hyvin nopeasti oppivat nokkimaan ruokaansa niin kuin isommat kanatkin vaikka ei mitään malli esimerkkiä olekkaan lähettyvillä.

   Poista
 4. Voi miten herttaisen näköistä jo ihan kuvienkin perusteella. Saatika sitten, että on itse paikalla. Voi, onnea vaan tosi paljon uusille perheenjäsenille.

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)