lauantai 17. marraskuuta 2018

Kanalan kuulumisia

Pitkästä aikaa jotain kuulumisia kanalan suunnalta. Kanalassa on tapahtunut kaikenlaista ja uusia asukkaitakin olemme saaneet. Keväällä haudoin hautomakoneella munia ja tulos oli hieno sillä saatiin 10 tipua. Näistä tipuista kasvoi 5 kukkoa ja 5 kanaa. Kaikki kanat ovat meillä edelleen ja valitettavasti myös kukkoja. Yksi kukko on saanut uuden kodin ja yksi nuori kukko löytyi kuolleena yksi aamu. Nyt niitä on edelleen kolme ja toistaiseksi tulevat hyvin toimeen, mutta katsotaan kuinka pitkään.  No kesän lopulla ajattelin, että teen uuden haudonnan koneella ja tilasin siitosmunia, että saisin toisen sukuisen jättikochin parven. Toisin kuitenkin kävi. 10 munasta kuoriutui ainoastaan 2 tipua, voi sitä harmituksen määrää. Samalla kun hoitaa kaksi tipua niin hoitaisi sen kymmenenkin. Onneksi tuli sentään kaksi ettei vain yhtä. Nyt näillä kahdella on ollut seuraa toisistaan ja ovat kovasti kasvaneet. Ensin lämpölampun alla ja nyt olen siirtänyt kanalaan omaan aitaukseensa. Sieltä saavat katsella isompien tekemisiä ja tottua isompiin.
 
Neidin pupu Antsku se kanojen kanssa elelee menemään. Samaa porkkanaa järsitään/nokitaan  ja hyvin yhteiselo siellä sujuu :) Antsku on kuitenkin tarvittaessa sen verran kärtyinen kanoille, että kanat väistävät ja Antsku saa porkkanat ja muut vihreät ensimmäisenä jos haluaa.

Vähän huono kuva, mutta tämän väriset kaksi tipua saatiin. Nyt ovat jo kasvaneet tästä huimasti.
 
 
Kukko herroja kesä lopulla ulkona.
 


Kana ja kukkolaumaa kesän lopulla ulkona juomatauolla.

Antsku asusti kesän ulkona kanatarhassa tietenkin ja neiti kävi porkkanaa syöttämässä siellä useasti.
 
 
Tässä kanat ovat siirtyneet jo sisälle asumaan.
 
 
Sitten kanalan uusia tulokkaita ovat viiriäiset :) Minua alkoi kiinnostaa viiriäiset ja etsin tietoa niiden hoidosta ja kaikesta muusta mitä saattoi löytyä. Yhtenä päivän matkasin 100 km päähän ja kävin hakemassa 3 viiriäiskanaa ja heille kukon. Sitä ennen olin hankkinut ison kaninhäkin ja sisustanut siitä viiriäisille uuden kodin. Kanalassa on korkeutta eivätkä sitä kanat nii pysty hyödyntämään. Näin ollen viiriäisten häkille rakennettiin pöytä ja näin ollen kanoille jäi lattiatilaa ja viiriäiset saavat olla korkeammalla pöydällä häkissä. Tähän samaan aikaan olin jo ennättänyt tilata viiriäisen munia, kun ajattelin hautoa niitä hautomakoneella. Munat tulivat ja laitoin ne hautomakoneeseen. Olin lukenut, että viiriäisten haudonta ja varsinkin poikasten hoito on hankalaa sillä ovat niin pikkuruisia. Kuinkas sitten taas tässä hautomisessa kävi... 10 munasta saatiin ainoastaan kaksi viiriäistipua ja taas harmiteltiin. Ilmeisesti tähän huonoon hautomisprojektiin on syynä se, että munat ovat tulleet postin välityksellä. Vaikka kananmunat tulivat vielä särkyvänä pakettina niin se saavat liian kovaa kyytiä postin toimesta ja paketit hölskyy ja lämpötilat vaihtelevat. Näin ollen munat kärsivät siitä eivätkä lähde itämään koneessa. Hautomakoneeseen laitettavat munat pitäisivät olla jostain suhteellisen läheltä, että ne voisi hakea eikä tarvisi laittaa postin kuljetettavaksi. Harmillisesti siitosmunia vain ei kovin läheltä monesti ole saatavissa. Tietenkin oman kananmunista voi hautoa, mutta jos haluaa eri sukuisia parvia niin sitten on hankittava siitosmunia jostain muualta.
Kaksi viiriäistipua kuitenkin tuli ja voi mahdoton kuinka pieniä ne olivat, kun kuoriutuivat. Kuvista voi nähdä kun katsoo kun ovat kädellä. Tiput tarvitsivat lämpöä todella paljon kuoriuduttuaan ja ovat olleet lämpölampun alla. Kasvuvauhti tipuilla on kova ja hyvin ovat kasvaneet. Nyt tipuilla on tuollainen lämpölevy minkä alle menevät lämmittelemään ja nukkumaan. Koko suhteista voi ajatella kuinka pieniä ovat sillä ensimmäisenä juomakippona viiriäisen tipuilla oli pullonkorkki :) Myöhemmin on siirrytty maustepurkin korkkiin joka on vähän isompi. Pieni juomakippo aiheutti sen, että vesi likaantuu todella nopeasti. Niinpä minä aamuisin hoitelin puhtaat vedet ja kun neiti tuli koulusta kävi hän heti laittamassa puhtaan veden tipuille ja minä sitten taas loppu illan kävin vaihtelemassa vettä. Tällä hetkellä tiput voivat hyvin ja toivon mukaan saadaan kaksi uutta viiriäistä.
 
Tässä juuri kuoriutunut viiriäistipu. Katsokaa kuinka pieniä ne ovat :)
 
 
Tässä ovat muutaman päivän ikäisiä. Ensimmäiset viikot asuivat pienessä pleksisessä jyrsijälle tarkoitetussa laatikossa ja lämpölamppu oli koko ajan päällä. Lämpöä piti olla +38 astetta ja siitä sitten sai alkaa lämpöä tiputtamaan. Nyt ovat tästä jo kasvaneet ja toistaiseksi voivat hyvin :)
 
 
 
Tässä näkyy sitten meidän aikuiset viiriäiset. Kolme kanaa ja kukko on tuolla kuusenoksan takan piilossa. Häkki pitää olla sisustettuna sillä tavalla, että sieltä löytyy piiloa minne mennä. Olen laittanut häkkiin kuusenoksia, mustikanvarpuja, kukkaruukkuja, kiviä ja hiekkalaatikon. Näin pääsevät piiloon ja hiekkaa syömään ja näyttävät kyllä kylpevän siellä myös.
 
 
Viiriäisen munia olemme paistamalla syöneet ja niitä saa paistaa aina reilusti sillä koko on aika pieni :) Neiti sanoi heti ensimmäisellä kerralla, että keltuainen maistuu paremmalta kuin kananmunassa. Viiriäisten munathan pitäisi olla vielä ravintorikkaampia kuin kananmunat.
 
Tämmöisiä kuulumisia kanala rintamalta. Viime aikoina on jo kaivettu joulujuttuja esille joten luulen, että kohta tulee myös jouluisia postauksia :)
 
Mukavaa viikonloppua lukijoille!
 

17 kommenttia:

 1. Kyllä on hienoja, kauniita ja komeita siipiveikkoja teilla siellä!!

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia ja tarinoita Kisankulmilta!!
  (hiukan naama mulla vihertää.. k a t e u d e s t a :))
  Mutta näitä kuvia on niin ihana kattua,elämmää Suomalaisessa maaseudulta!!
  Olette onnen-myyriä:)))) kaikkine eläomineen:))
  Toivottavasti sunnuntaina paistaa aurinkoa teiänki pihassa!!!
  mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 3. Mä niin tykkään lukea kanalan kuulumisia! Kiitos!! Viiriäisistä haaveilin lapsena :) Eivät olisi hassumpia nytkään...

  VastaaPoista
 4. Onpas teillä lintuja! En ole viiriäisen poikasta ennen nähnytkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä nyt. En ollut minäkään ennen nähnyt viiriäisiä, kun menin niitä meille hakemaan :)

   Poista
 5. Voi hyvänen aika miten pieniä on nuo viiriäisen pojat. Sisaren miehelläkin ol joskus noita. Toivotaan jotta menestyvät siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne olivat ihan älyttömän pieniä ja toistaiseksi kasvavat hyvin :)

   Poista
 6. Miten voikin olla pieni tuo viiriäinen. Kauniita munia, ei ihme jos maistuvatkin hyviltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin munat ovat kauniita. Eipä noin pienestä munasta kovin isoa pääse kuoriutumaankaan, mutta silti se koko hämmensi kun niin pikkiriikkisiä olivat.

   Poista
 7. Ihanaa vilinää ja vilskettä siellä riittää:) Voi että voikin olla pieniä linnun poikasia,niin suloisia♥ Minä en aiemmin olekkaan viriäisen poikasta nähnyt:) Ihanaa alkanutta viikkoa ja mukavaa marraskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilskettä riittää kyllä. Pieniä olivat mutta nopeasti ovat kasvaneet. Ei minäkään ollut nähnyt edes viiriäisiä aikaisemmin kuin vasta sitten, kun menin niitä meille hakemaan.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)