lauantai 31. elokuuta 2013

Venetsialaiset

Näillä seuduilla vietetään tänä viikonloppuna venetsialaisia. Etelä-Suomessa asuessamme siellä kukaan ei tiennyt venetsialaisista mitään. Eipä niitä siellä asuessa koskaan tullut vietettyäkään. Eivätköhän ne melkein ole täälläkin lähinnä mökkiläisten juhla. Tosin kyllä minäkin muutaman venetsialais lyhdyn pihalle virittelin vaikka meidän venetsialais ilta jäikin hyvin lyhyeksi unen voittaessa :) Voihan sitä ainakin fiilistellä lyhdyillä pimenevissä illoissa. Tämä päivä muuten on ollut todella mahtava. Aurinko on paistanut komeasti ja lämmintäkin on riittänyt. Me ollle kyllä neidin ja Rontin kansas viettäneet oikeastaan koko päivän ihan ulkosalla. Olemme tehneet pihatöitä, keränneet kasvimaalta satoa ja muuten vain olleet. Neiti sai hiekkalaatikkoonsa vielä tälle kesää hiekkaa joten se oli kovassa käytössä tänään. Siivottiin tänään sekä sisällä, että ulkona kanojen häkki. Pestiin kolme koneellista pyykkiä ja kaikki pyykit saatiin kuivaksikin vielä saman päivän aikana. Kuivaamisesta piti huolen aurinko ja sopeva tuuli. Siis kaikkinensa hyvinkin touhukas päivä joten ihme jos saunan jälkeen väsy yllättikin koko sakin :) Muutamia kuvia päivästä.
 
Gladiolukset ovat alkaneet kukkimaan myös toisessa paikassa mihin niiden sipuleita hätäpäissäni istutin. Ajatteli jo etteivät ennätäkkään tälle syksyä kukkia, mutta niin näyttävät kukkivan :)
 Tämmöisiä löydäksiä olen tehnyt kahdesta eri paikkaa pihan rajoilta. Parissa kohdassa pihan rajalla mihin on kaikenlaista perkkuuroskaa heitetty kesän mittaan kasvaa komeat auringonkukat. Oletan, että ovat peräisin talvisista linnun auringonkukan siemenistä ja siellä ovat päättäneet alkaa kasvamaan. Kauniita ovat ja auringonkukka on ihan lempparini. Ensi vuonna kylvän sitä johonkin suuremman määrä :)
 Kesän alussa oli puhetta rakentaa neidille hiekkalaatikko, mutta se kuitenkin jäi. Sattumalta löysin tuolta isän varastoista tällaisen vähän isomman eurolavan ja totesin, että siitä saa vähällä vaivalla juuri sopivan hiekkalaatikon. Hiekkalaatikko on tuossa seissyt jo jonkin aikaa, mutta ilman hiekkaa. Tänään sitten neiti lähti mummulaan katsomaan josko pappa olisi kotona ja toisi hiekkaa laatikkoon. Eipä juuri silloin ollut kotona, mutta ei kulunut kauaakaan kun kotiin päästiin niin johan kuului pappan traktorin ääni ja laatikko täyttyi hiekasta. Kyllä siinnä saikin kivat leikit päivän aikana leikittyä :)
 Tänään oli siivouspäivä niin sisällä kuin ulkonakin. Ulkona tarkoitti siis kananhäkin siivousta. Vanhat heinät pois ja muutenkin harausta jne... Vaihdan aina siivouspäivänä tuonne orren alle uuden hakkeen. Voi sentään mikä ilo on kanoilla aina, kun uusi hake tuodaan sillä sitä on mukava kuopia ja kaivella oikein kunnolla. Sinneppä ne kaikki heti ryntäsivät kaivelemaan.
 Tänään oli vuorossa myös sipulin nosto. Sipulin oli kasvanut varresta päätellen hyvästi ja ajattelin, että varmaan tulee komeita sipuleita. Pettymys oli kyllä jonkinlainen, kun aloin sipuleita nostamaan. Keltasipulit olivat hyvin pieniä ja olemattomia. Punasipuli oli kasvanut paremmin ja sieltä löytyi muutamia isojakin yksilöitä. Varret siis olivat komeita, mutta itse sipulit jäivät vähän vaisuksi. Kaikesta huolimatta satoa kuitenki tuli suht hyvin, että kyllä näillä sipuleilla kuitenkin aika pitkälle talveen mennään. Ehkäpä ensi vuonna pitäisi lannottaa. Minä vain olen niin huono lannoittaman, mutta varmaan pitäisi.
 
 Gladioluksia

 
Yksi dahliakin on ennättänyt kukkaan.
 Asteritkin ovat komeassa kukassa. Minulla ei aikaisemmin ole astereita ollut, mutta ovat aika kivoja kukkia joten ehkäpä niitä tulee ensi vuonnakin.
 Mitä ihmettä tänään löytyikään kukkapenkistä, kun menin sitä vähän siistimään. Iso unikko oli tehnyt kaksi uutta nuppua. Olen siirtänyt tämän unikon tälle paikalle kesän alussa ja tuolloin se oli tosi huonon näköinen. Näytti siltä, että kuolee siihen paikkaan. Yleensä jos unikkoa siirretään niin se ei kuki ollenkaan samana kesänä. Olen kuitenkin tehnyt havainnon, että unikko on ihan kivasti kasvattanut lehtiä nyt syksyä kohti, mutta tämä oli yllätys, että se on tehnyt myös nuppuja. Eli nyt jännityksellä jään odottamaan ennättävätkö nuput myöa aueta ja saa nauttia vielä sykyllä unikon kukista. Unikko on kyllä yksi lemmpari kukistani :)

 Nämä kääpiöt nauttivat unikon alla oleilusta.


 Illan tullen kaikki kanat ovat kukko Aleksanteri suuren johdolla asettuneet orrelle tiiviiseen riviin :)

 Rontin kanssa istuskelimme paviljongissa vielä ilta hämärässä ja ihailimme aurinkokenno valoja sekä muutamia venetsialaislyhtyjä. Minä istuin rottinki tuolissa ja Rontti lepäili tässä penkilla. Jossain joku jo paukutteli venetsialaisraketteja.


Tässäpä meidän venetsialaislyhdyt aurinkokenno valojen joukossa. Vaikka oli viileää jo illalla niin näiden katselusta ja illan hämärästä nautimme paviljongissa Rontin kanssa. Hiljaista oli ympärillä. Muutamia venetsialais rakettien paukuttelua kuului jossain kaukana. Muutama sorsa teki ylilennon pihan yli ja muutama lammas huuteli lähilaitumella. Kanat ääntelivät hiljaa häkissään, mutta muuta ei kuulunut. Ehkäpä karhut katselivat meitä metsästä pusikosta ja jäivät nauttimaan venetsialais lyhdyistä ja aurinkokennovaloista meidä lähtiessä nukkumaan :)


 
Touhukas päivä ulkona ja rentouttava sauna tekivät tehtävänsä joten meidän lauantai-ilta jäi suht lyhyeen. Onneksi huomenna on uusi päivä :)
Hyvää venetsilais viikonloppua kaikille lukijoille!
 


8 kommenttia:

 1. Olipa tosi mukavasti kirjoitettu postaus.
  Noista kuvista minun suosikiksi nousee se kuva, jossa sipulit on nipuissa kuivumassa aurinkoisella seinustalla. Siinä oli hieno tunnelma.
  Teillä eivät eläimet ilmeisesti välittäneet venetsialaisraketeista, kun Ronttikin noin rennosti loikoilee. Jonkin verran rakettien pauketta kuultiin, mutta ainakin täällä meidän kulmilla vaikutti "eläinosasto" hyvin hiljaiselta. Väittäisin, että esim. koirien haukuntaa kuului eilen normaalia vähemmän, vaikka eikös sitä sanota, että koirat ei raketeista tykkää.
  Sulla oli nättejä lyhtyjä pihalla. Minäkin laitoin pariin lyhtyyn tulet ja tästä se sitten lähtee pikku hiljaa lyhtymäärän lisääntyminen sitä mukaa, kun illat tuosta vielä enemmän hämärtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli mukavaa luettavaa :) Juu toivotaan, että sipulit kuivisivat talven varalle. Ei välittänyt Rontti paukuttelusta mitään. Jotkut koirat ovat hyvin arkoja ilotulitteille ja menevät suorastaan ihan paniikkiin niistä. Siksipä moni uusi vuosi onkin koirille pahaa aikaa. Onneksi meillä ei välitetä paukuista mitään.

   Poista
 2. Teillä näyttäs olevan ollu onnistunu venetsialaispäivä :) Ronttiki nautti iltahämärästä täysin siemauksin. Voin vain kuvitella, miten ihanaa ja rauhoittavaa on istua paviljongisa, kynttilöiden loistaesa pihalla! :) Hyvää sunnuntaipäivää Kissankulman väelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli hyvi rauhallinen venetsialais ilta ja hyvä niin :) Rontti on nauttinut täysin siemauksin paviljongissa makoilusta tänä kesänä. Oli kyllä kiva katsella kun ilta hämärty ja lyhdyt alkoi loistamaan :)

   Poista
 3. Just passelin kuuloiset venetsialaiset teillä. Täällä niistä ei tiedetä mitään eikä ole sen puolesta mitään paineita viettää niitä mitenkään erityisesti. Nuo gladiolukset on upeita kukkia, se fuksianpunainen oli mun suosikki. Aurinkokennolyhdyt kuulostaa käteviltä, mistä oot niitä hankkinu? Mukavaa pyhää Kissankulmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gladiolukset on kyllä aika hienoja kukkia. Huono puoli tietenkin on, että niiden sipulit pitää nostaa syksyllä maasta ja säilyttää kellarissa talvi ja sitten esikasvattaa ne sipulit keväällä. Eli noista joutuu näkemään vaivaakion enemmän. Täytyy tosin keksiä ensi kesäksi jokin hyvä tuki systeemi sillä nyt ne meinaavat ihan kokonaan laota maata myöten. Kirjotinkohan jotenkin huonosti tai epäselvästi. Lyhdyt oli venetsialais kynttilälyhtyjä ja nuo muuta oli aurinkokennovaloja :)Ei siis aurinkokennolyhtyjä omista, mutta olen kyllä sellaisia pieniä lyhtyjäkin nähnyt kärkkäisellä.

   Poista
 4. Kauniita gladioluksia! Voinpa kuvitella, kun teidän neidillä on joku pyyntö papalle niin pappa rientää pian toteuttamaan sen toiveen. Pienillä neideillä ja heidän toiveillaan on melkoinen vaikutus lähipiiriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä neidin toive toteutui ja hiekkaa tuli laatikkoon. Kyllä oli neidin mieli taas iloinen ja hyvä kun omaa hiekkaa :)

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)