perjantai 20. syyskuuta 2013

Roskapostaus

Sanan todellisessa merkityksessä roskapostaus. Meillä on tuollainen pieni jäteastia ja tyhjennys kahden viikon välein. Astia on ollut aina tupaten täysi ja välillä on pitänyt laittaa erillinen jätesäkki viereen, että kaikki on mahtunut mukaan. Mistä sitä jätettä oikein syntyy niin paljon? Ajattelin etten kyllä ala ostamaan isompaa astiaa tai pyytämään tyhjennystä useammin ja maksamaan siitä lisää. On se kumma jos tämän sakin jätteitä ei nyt saada tuohon astiaan mahtumaan. Päätinkin tehdä testin. Olen ollut aina aika huono lajittelemaan jätteitä. Lasit olen kerännyt lasinkeräykseen, paperit paperinkeräykseen ja patterit niille kuuuluvaan. Siinnäpä se sitten melkein onkin ollut. Näin kesäaikana ei ole tullut lämmiteltyäkään puilla  joten kaikki talvella poltettu jäte on kertynyt myös roskiin meneväksi. Päätinkin alkaa kerätä kaikki maito, mehu ja muut kartongit keräykseen. Myös metalliset säilykepurkit keräsin omaan pinoonsa. Roskat mitkä menevät roskikseen ajattelin pakata mahdollisimman tiiviisti. Jugurttipurkit sisäkkäin ja kaikki minkä saa pieneen tilaan rusentamalla niin myttyyn ja sitten vasta roskikseen. Ruuantähteitä meillä ei kyllä mene roskiin oikeastaan ollenkaan. Rontti pitää huolen kaikesta lihapuoleisista tähteistä oman ruokansa lisäksi ja kanojen tulon jälkeen ne ovat huolehtineet kaikesta kasviksista, vihanneksista, leivistä jne.. Ovat kyllä hyödyllisiä niin kanat kuin Ronttikin tuossakin asiassa :)
No miten tässä sitten kävikään?
Ihmetys oli kerrassaan suuri. Näinkin pienellä lajittelulla ja kierrätyksellä, kun tuli seuraava roskalaatikon tyhjennys ei astia ollut edes kanteen saakka täysi!
Mitä ihmettä sinne olisi mahtunut vielä enemmänkin roskaa. Eli pienellä vaivalla samalla, kun käy kaupassa voi tiputella säilykepurkkeja metallin keräykseen ja maito ja mehutölkkejä niitten omaan paikkaansa.
Mitä tästä siis opinkaan?
Lajittelu ja pieni kierrätys kannattaa :)
Tuli hyvä mieli pienestä asiasta :)
 
Hyvää viikonlopun alkua kaikille roskapostauksen merkeissä :)
 

 
 
 
 


9 kommenttia:

 1. :) loistokasta! Minusta kierrätys vois olla hauskaa, vaikken mää silti ilikiäsi pistää päälleni kirpparivaatteita, mutta kyllä mää sinne omia vaatteita voisin viiä :D ehkäpä sittekö mää oon iso, niin jos mää oon oikia eco-ihminen :P Hyvää viikonloppua myös teille!

  VastaaPoista
 2. Kierrätys on järkevää. Minun pitäisi ottaa tuosta mallia. Meillä on roskiksen tyhjennyt talvisin neljän viikon välein ja siinä saa ottaa jo viimeisellä viikolla "tuki ja survo" -menetelmän käyttöön, vaikka kaikki palava päätyykin takkaan. Ekologisuus on päivän sana, joten olet hienosti ajan hengessä. Mukavaa viikonloppua Kissankulmaan! Toivottavasti olet jo tervehtynyt.

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös kierrätetty jo pidemmän aikaa...:)

  VastaaPoista
 4. Hyvin oivallettu ja testattu! Meillä on taloyhtiössä aika hyvä lajittelu. Lasi ja metalli pitää viedä muualle.

  VastaaPoista
 5. Mukava kirjoitus! :) Jännä miten niin pienillä teoilla on niin suuri ero!

  VastaaPoista
 6. Tämä oli mainio roskapostaus:)
  Minä löydän aina välillä itsestäni pienen ituhipin, joka kierrättää minkä kerkeää, käyttää lapsella kestovaippoja ja kiikuttaa kiltisti kaikki lajitellut roskat omiin astioihin (hieman liioitellen sanottu nämä kaikki kohdat). Sitten taas toisaalta olen viimeisen päälle lihansyöjä, pihassa seisoo kaksi autoa ja talo lämpiää öljyllä, joten tilanne taitaa olla plus miinus nolla.
  Mutta hauska oli huomata, että tosiaan niillä ihan pienilläkin valinnoilla ja teoilla on vaikutusta konkreettisestikin roskapöntön täyttymiseen. Se kyllä pienentää roskavuorta, jos on mahollisuus polttaa pahviroskat. Nyt alkaa taas "leivinuunikausi", niin syttöjä löytyy omasta takaa.

  VastaaPoista
 7. Mun täytyy ihailla teitä nuoria ,kun jaksatte noin perusteellisesti kierrättää ja lajitella.Mun kohalla asiat eivät ole läheskään noin hyvällä mallilla.Tunkio vetää kaikki orgaaniset jätteet ja pesä palavat,mutta sitten tuleekin se suuri mutta.En millään jaksa viedä kaupan pihalle muuta romua,vaan luvattoman usein heilautan "Pääkköseen".Ennenhän ne luolikolle viskattiin ja lehtiä syksyllä peitoksi,joten onhan edistystä tapahtunut:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommenttia jättäneille niitä on kiva lukea:) Kyllä kierrättäminen siis kannattaa :)

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)