lauantai 8. syyskuuta 2012

Syksyn satoa

Valitettavasti meillä itsellä ei ole omenapuita, mutta onneksi sain tässä loppu viikolla pari muovikassillista omenoita työkaveriltani. Olen yleensä aina syksyisin tehnyt omenahilloa, koska itse tekemä omenahillo on kaikkein parasta täytettä, kun tekee aleksanterin leivoksia. No kaksi satsia tein hilloa ja kuorein yhteensä 5 kiloa omenoita. Kuoriminen se on kyllä kaikken työläintä hommaa. Vielä jäi omenia vaikka kuinka joten ehkäpä niistä tulee vähän leipastua omenapiirakkaan ja paistostakin.

 
Ilman tätä vekotinta en kyllä ala edes tekemään omenahilloa. Tämä on ihan huippu ja omenan pieniminen käy todella joutuisasti. Harmikseni vaan ehkä kovasta vauhdista ja voimasta minun huippu vekotin sanoi itsensä irti viime metreillä. Täytyy siis lähteä kiertelemään nuo halpamarketit läpi ja etsiä uusi tällainen. Kuorittu omena ja kun kerran painat vehkeellä läpi niin johan lähtee siemenkota pois ja omenat on lohkoina. Täydellinen keksintö:)
 
 
Tässä sitten lopputulosta eli valmista hilloa :) Onneksi on talvella tullut kerättyä noita lasipurkkeja niin näin niistä on jotain hyötyäkin :)
 
 
Viimmeinkin sain kerätä meidän kasvihuoneesta enemmänkin kypsiä tomaatteja. Ai että ne onkin sitten hyvä. Harmikseen nyt huonona kesänä ne ovat kypsyneet hyvin huonosti ja myöhässä todellakin. Neitin kanssa niitä käytiin yks päivä kasvihuoneesta keräämästä, kun sinne meni ja huusi kovalla äänellä, että "mannaa" joka tarkottaa, että marjoja. Sitten takaterassilla niitä naposteltiin kauniissa auringonpaisteessa. Neitikin veteli 3 pientä kirsikkatomaattia ja enemmänkin varmaan olis mennyt, mutta en uskaltanut enempää kerralla antaa.
 

4 kommenttia:

 1. Onpa kätevännäköinen vehje tuo omenanpilkkoja. En oo tuommosen olemassaolosta tiennytkään. Itse tehty omenahillo/-sose on hyvää, mutta kuorimisessa on todella kova homma. Meillä on yksi tomaatintaimi (saatiin lahjaksi), joka on vain ollut ulkona ilman mitään kasvihuonetta. Siitä on saatu satoa ehkä kolmen tomaatin verran ja pari raakaa tomaattia siinä vielä on. Saa nähdä ehtivätkö kypsyä ollenkaan ennen talven tuloa. Tomaatit ovat olleet oikein makeita ja nopeasti ovat löytäneet tiensä parempiin suihin.

  VastaaPoista
 2. PeePee tuo on ihan huippuvekotin ollu. Harmikseni se on nyt matkalla kaatikselle, kun hajos. Mutta aion hankkia heti uuden, kun vastaan tulee.

  VastaaPoista
 3. Komea hillosatsi. Tuli ihan inspiraatio itsellekin, että pitää tehdä hilloa talven varalle. Sain jostain käsittämättömästä syystä tänä vuonna mustikanpoimintafiiliksen ensimmäistä kertaa elämässäni ja se piti tietysti käyttää hyväksi.

  VastaaPoista
 4. Joo hilloa tuli hyvä satsi ja vielä jäikin omenoita. Pakastimet alkaa vain olla niin täynnä, että ei sinne kauheesti mahu omenapiirakkaa talven varalle. Marjoja olen säilönyt tänä syksynä kans enntäys paljon. Johtunee ehkä siitä, että pikku neiti tykkää marjoista kovasti. Hienoo, että oot päässy marjastuksen makuun Outi :)

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)