keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Taimi kasvatusta ja vähän eksoottisempia kasveja

Päästäisiinkö nyt jo vähän keväisempiin postauksiin, kun edelliset ovat olleet niin talviaiheisia. Kyllä täällä kuitenkin ollaan kevääseen ja kesään valmistautuminen aloitettu jo aikaa sitten. Tänä vuonna chilin siemenet pääsivät ensimmäisenä multaan ja kasvavat nyt ihan hyvin jo. Pieni takaisku tuli kasvatus vaiheessa. Meidän kissat eivät koskaan aikaisemmin ole olleet kiinnostuneita taimista, mutta toisin oli tänä vuonna. Kasvattelin chilejä sellaisessa pienessä minikasvihuoneessa. Olivat kasvaneet jo sen verran pitkäksi, että piti ottaa kansi pois. Jätin päiväksi keittiön pöydälle ja kotiin tullessa näky oli tällainen :( Kissat olivat napsineet chilejä suuhunsa. Onneksi taimia oli kuitenkin kylvettynä sen verran paljon, että osa säästyi.
 
No milläkö olen sitten ehkäissyt etteivät enään niitä yritä syödä. Ensi hätiin sijoittelin taimien väliin sirtuunaviipaleita sillä kissojen pitäisi inhota sitruunaa. Laitoin taimipöydän reunalle myös foliota sillä joku sanoo, että kissat eivät mene paikkaan missä on foliota. En kuitenkaan luottanut täysin näihin hätäratkaisuihin vaan marssin seuraavana päivänä kauppaan ja ostin pullollisen kissankarkotussuihketta. Tätä suihketta sitten suihkuttelin pyyhkeeseen ja paperin paloille ja asettelin taimien ympärille. Haju on hieman etikkainen omaan nenään, mutta laimenee ainakin minun nenään nopeasti. Parasta, että kissat ovat toistaiseksi jättäneet taimet rauhaan. Suihkauttelen aina välillä lisää ainetta pyyhkeisiin ja papereihin ja toivon parasta :)
Esikasvatukseen on tänä vuonna lähtenyt
- erilaisia chilejä
- useita tomaattilajikkeita
- mustasilmäsusanna
- kelloköynös
- viidakkokurkku
- vesimeloni
- basilika
- sitruunamelissa
- laventeli
- anananskirsikka
 
Tällaisen pöytäviritelmän olen tehnyt olohuoneeseen, että saa taimia mahtumaan.
Haastetta on ollut saada nämä kaikki mahtumaan jo nyt kasvamaan. On pitänyt viritellä väliaikaisia taimipöytiä olohuoneeseen. Nämä jos kaikki kasvavat niin meillä on kuukauden päästä melkoinen viidakko olohuoneessa :)
 
 
 
Pelkkä taimipöytä ei riittänyt niin virittelin sitten sohvan taakse isojen ikkunoiden eteen pari lautaa pöydäksi jonka päälle lisää taimia :)
 
Saa nähdä mihin nämä kaikki mahtuvat esikasvamaan sillä tomaatintaimiakin näyttää tällä hetkellä olevan lähemmäs 70, hups. Ei ne kyllä edes mahdu kaikki mun kasvihuoneeseen jos tästä keväästä selviävät, mutta katsotaan kuin käy.
Vielä olisi kylvämättä ainakin kesäkurpitsat ja useampi dahlianjuurakko ja jotain muita mukuloita pitäisi vielä multaan pistää.
 
Tykkään kokeilla aina jotain eksoottisempia kasveja. Vuosi sitten keväällä tilasin banaanipuun taimen Kodinkukat nettikaupasta. Laitoin banaanipuun ruukkuun ja kasvihuoneeseen kesäksi. Näytti jossain vaiheessa kesää, että selviääköhän tuo ja kasvoi jotenkin huonosti. Syksyä kohden puu kasvoi hyvin ja näytti ihan hyvä voimaiselta. Syksyllä viime hetkillä siirsin isoon ruukkuun ja nostin sisälle taloon. Alku syksystä näytti, että lehtiä kuolee puusta ja jännitin, että mitenkähän käy. Nyt on kevät koittanut ja talvi takana ja banaanipuu näyttää tältä. Puu on kasvanut valtavasti ja voi hyvin nyt. Nämä banaanit eivät ole vielä omasta puusta, mutta mistäpä sitä tietää vaikka joskus saataisiinkin omia banaaneja :)
 
 
Nyt keväällä kävin paikallisessa S-marketissa ja huomasin hyllyssä pienen oliivipuun. Päätin ostaa tuon puun itselleni, koska kiva kokeilla jotain vähän erikoisempia kasvejakin. Oliivipuuhun tuli ihan pieniä nuppuja koko puu täyteen. Eilen kun oikein tarkasti katsoo niin puu on alkanut kukkimaan ja on kohta täynnä pieniä kukkia koko puu.
 
 
 
Onko teillä antaa vinkkejä miten näitä eksoottisempia kasveja hoidetaan? Löytyykö teiltä lukijoilta eksoottisempia kasveja kotoa?
 
 

18 kommenttia:

  1. Kylläpä sinä olet ahkeroinut taimien kanssa. Mielenkiintoista seurata miten homma jatkuu. Olen luopunut taimikasvatuksesta monien epäonnistumisten jälkeen. Kylvetään kasvihuoneeseen heti kun on mahdollista ja ostetaan valmiita taimia.
    Tuo oliivipuu näyttää myös muelenkiintoiselta. Itsellä oli aika iso sitruunapuu muutaman vuoden. Talvet se vietti kuistilla, jossa pidettiin lämpö muutaman asteen lämpimän puolella ja kesät isossa ruukussa pihalla. Sitruunoita tuli, mutta eivät ehtineet kasvaa isoiksi ja kypsyä. Viime talvi oli puun viimeinen.
    Hyvää kevättä Kissankulmalle 🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaateissa oli vähän sellainen ajatus, että kylvetään reilusti jos tulee taimi menetyksiä kissoille matkan varrella. Chilejä tuli kohtuudella, kun niitä siemeniä on aina vähemmän pusseissa. Tuollainen sitruunapuu on kiehtonut minua kans. Näyttävät niin kauniilta, kun toisten blogeissa niitä katsonut. Mukavaa kevättä sinulle :)

      Poista
  2. Wau! Mielettömät kylvökset sulla👍 Jos ylimääräisiä taimia on, niin onnistuisikohan niiden myynti esim.fb-kirppiksellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöjä tuli vähän reilusti. Katsotaan kuinka moni taimi säilyy loppuun asti hengissä :)

      Poista
  3. Ylläri että kissat on kiinnostuneet taimista! :D
    Meillä on aina kans niin kun kerrankin, minä ei-viherpeukalo yritän jotain kasvattaa, niin kyllä on kissat jo onnistuneet tuhoamaan kaiken. Monena kesänä yritin kasvattaa mansikoita, mutta kissat aina kaivoi taimet ylös ja luovutin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ovat ennen jättäneet rauhaan, mutta nyt innostuivat. Kylvin kyllä nyt kissoille omaa ruohoa joka on purkissa taimipöydän alla. Sitä ovat nyt ymmärtäneet syödä ja toistaiseksi taimet rauhassa.

      Poista
  4. Hienot ja runsaat kylvökset. Nuo vaativat jo runsaasti kasvutilaa.
    Onpa ihanasti kukkiva oliivipuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllähän nämä koko olohuoneen kohta valtaavat, kun tästä vielä kasvavat. Oliivipuu oli kyllä iloinen yllätys.

      Poista
  5. Ootpas laittanut paljon kaikkea kasvamaan. Wautsi! Ihanaa, kun nyt vähän keväisempää ilmaakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilun laisesti laitoin, että jos tulee tuhoja kesken matkaa. Keväisiä kelejä on kyllä nyt ollut :)

      Poista
  6. Paljon on siulla taimia. Toivotaan jotta kissat antaa olla rauhassa! Olivipuu on mukavan näkönen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin toivon, että jättäisivät rauhaan. Toistaiseksi kaikki ovat saaneet olla rauhassa, mutta eihän sitä noista eläimistä koskaan tiedä.

      Poista
  7. Ihanat taimimäärät. Hyvä, että löysit keinon pitää kissat taimista loitolla :)
    Ihania eksoottisia kokeiluja, joihin en kyllä neuvoja osaa antaa. Mielenkiinnolla odotan niiden kasvua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi taimet ainakin saavat olla rauhassa :)

      Poista
  8. Tulin vastavierailulle ihastuttavaa blogiisi! Kissoja ja taimia, mikäs se parempaa :) Olet ollut todella ahkerana, upea sato tulossa teille. Onnellista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tulit vierailulle. Toivotaan, että taimet onnistuvat niin satoakin toivottavasti tulisi. Mukavaa kevättä myös sinulle!

      Poista
  9. Oi mikä määrä taimia ja hienosti ovat lähtenee kasvuun:) Nyt vaan peukut pystyyn että kasvu jatkuu! Ihana tuo oliivipuu! Leppoisaa viikonloppua ja auringon paistetta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen hyvin ovat kyllä kasvaneet. Toivotaan, että säilyvät ja saataisiin satoakin jossain vaiheessa.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)