keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Jouluvalmisteluja

Jouluvalmisteluja on tullut tehtyä jonkun verran tässä joulukuussa. Olemme monta vuotta asuneet pienessä mummon mökissä jossa tila on ollut haastava ja leipominenkin vaatinut mielikuvitusta tilan takia. Tänä jouluna olen saanut leipoa uuden kodin keittiössä ja se jos mikä on tuntunut jo joululahjalta :) Päässyt testaamaan uutta sähköuunia ja tutustua kiertoilmauunin saloihin. Olenpa myös leiponut jotain jo testin vuoksi myös omassa leivinuunissa. Leivinuunin käyttö kaipaa vielä opettelua, mutta hyvin siellä kuitenkin yksi ilta paistui pasteijat ja bataattilaatikot.
 
Joulukortteja lähti postin matkaa sinä päivänä, kun ne vielä halvemmalla hinnalla ennätti postittaa.
Minulla on ollut neidin syntymän jälkeen tapana ottaa joulukorttikuva neidistä ja Rontista. Viime vuonna oli ensimmäinen vuosi, kun koiria oli kaksi. Neiti totesi viime jouluna, että pitää saada myös Myrsky kuvaa sillä muuten Myrskylle tulee paha mieli, jos vain Rontti pääsee kuvaan. Niinpä oli siis myös tänä vuonna selvää se, että molemmat koirat tulevat kuvaan. Neiti odottaa aina innolla, että milloin otetaan joulukorttikuva ja missä otetaan. Neiti on kuusi vuotta ja joka vuodelta on kuva koirien kanssa. Tänä jouluna ajattelin pistää tauluksi nämä kaikki kortit niin siinnä näkee miten neiti on kasvanut ja koirat vanhentuneet.
Aika kuluu nopeasti ja vanhoja kuvia ja joulukortti otoksia selaillessa huomaa, että ensimmäisinä vuosina oli kaikista haastavinta saada pysymään neiti paikalla kuvauksen ajan. Ronttihan pysyi siinnä asennossa mihin sen käskikin. Parina viime vuonna on ollut haastavaa, että kaikki kolme saataisiin katsomaan samaan aikaan kameraan ja Myrsky pysymään paikallaan sen kuvauksen ajan. Otoksia tuli tänäkin vuonna useita otettua ja niistä vain muutama valikoitui käyttöön. Myrsky tosin tänä vuonna itse asetteli toisen tassunsa neidin syliin mikä oli sinänsä kivan näköistä :)
Tässä yksi pieleen mennyt otos tämän vuoden kuvauksesta ja Myrskyn haukottelusta :)
 
Joulukuusi on kaivettu esiin viime sunnuntaina. Meillä on neidin kanssa ollut useamman vuoden tämä valkoinen muovikuusi. Viime vuonna oli raksa aikaa ja asuimme väliaikaisesti joten tilan vuoksi viime vuonna emme kuusta käyttäneet ollenkaan. Neiti sitä sunnuntaina koristeli ennen futistreenejä. Kuusen kaivettua esiin siinnä heräsi pieni keskustelu, että pitäisikö olla oikea metsästä haettu kuusi. Minä en niinkään sitä kaipaa, kun niitä neulasia on sitten joka paikassa. Taidamme mennä kuitenkin tämän joulun valkoisella muovikuusella ja katsomme ensi jouluna asiaa uudemman kerran millainen kuusi silloin tulee kotiimme.
 
 
 
Joululeivonnaisia on tullut tehtyä jonkun verran pakastimeen odottamaan. Neidille pitää jouluksi aika leipoa sacher-kakku sillä se on neidin mielestä paras joulukakku. Niinpä minä niitä pari kappaletta tein. Irtopohjavuokia ei ollut kuin yksi sopivan pieni ja sitten sydämenmallinen vuoka. Neiti oli kyllä sitä mieltä, että sacher-kakun ei kuulu olla sydämen muotoinen vaan pyöreä eikä koristelukaan kuuluisi olla valkosuklaalla vaan ihan suklaan värisellä :) Tiesinhän minä, mutta ajattelin vähän valkoisella koristaa ettei tule niin tumma kakku.
 No otanpa tästä nyt opikseni ensi kertaa varten :)

 
Lusikkaleipiä tein tänä vuonna testimielessä, että saisiko niistä sopivan pehmeitä niin etteivät kovettuisi kivikoviksi. Taisin onnistua sillä olen välillä aina maistellut yhden testimielessä, että ovatko pysyneet pehmeinä ja näin ainakin vielä on :)

 
Bataatti on sellainen mistä tykkään itse ihan älyttömästi ja joskus aikaa sitten olen tehnyt bataattilaatikko. Silloin totesin, että itsetehty bataattilaatikko ei ollut niin omaan mieleen hyvää vaan päädyin ostamaan kaupan bataattilaatikkoa monta vuotta. Tänä vuonna päätin ottaa testiin uudemman kerran ja olenkin intoutunut tekemään näitä laatikoita useita sillä nyt maku miellytti. Ensimmäisessä satsissa laatikossa maistui ehkä hieman liikaa kaneli, mutta seuraavaan sitä vähensin ja maku oli minun mieleen ainakin.
 

 
Suolaista pientä palaa pitää jouluksi myös tehdä ja testasin uutta pasteijan reseptiä. Pasteijat sisältävät mm. jauhelihaa, kananmunaa, chiliä, valkosipulia ja paprikaa. Minusta maistuivat varsin hyvältä ja tulen käyttämään tätä reseptiä toisenkin kerran.

 
Piparkakkuja neidin kanssa leivoimme ennen itsenäisyyspäivää ja sitten leivoin tällaisia suklaakuppeja. Suklaakuppeja tosin olen joutunut leipomaan kaksi kertaa. Nämä kuvassa olevat ensimmäiset niin paistoi niitä ilmeisesti liikaa joten niistä tuli kivikovia, auts hampaat. Ei niitä voi syödä joten piti tehdä uusi satsi ja paistaa vähemmän joten sitten tuli hammasystävällisempiä :) Pilalle menneet pikkuleivät menevät kanoille jouluherkuiksi :)

 
 
Vielä pitäisi muutama leikkokakku leipoa ja täyttää pursotettuja pikkuleipiä, mutta onhan tässä vielä hetki jouluun aikaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)