perjantai 17. toukokuuta 2013

Kot kot ja kukko kiekuu

Aikaisemmassa postauksessa sanoin, että savusaunalle on muuta suunnitelmia. Nyt savusauna on ihan muussa käytössä ja meille on tullut uusia asukkaita. Nimittäin nyt meillä on kanoja ja kukko. Kanahäkki valmistui tiistainan ja heti tiistai iltana sinne tuli kolme mustaa kanaa ja kukko. Tänään meille on kotiutunut sitten loppu lauma eli neljä valko-ruskeaa kanaa. Mustat kanat ovat sen verran nuoria, että niiden pitäisi aloittaa muninta kuukauden sisällä. Tänään tulleet kanat olivat jo kuulemma munineet, että jäädäänpä odottelemaan miten käy :) Tässäpä vähän kuvia sitten.

Tästä se sitten lähti. Tein etukäteen vapaapäivänä häkin runkoa ja etsin sopivaa paikkaa mistä saisi halvalla hyvää verkkoa. Verkon laittamiseen sain apuja samoin kuin kattoverkon laittamiseen. Kattoverkoksi pingotimme lintuverkkoa kireälle ja siitä tulikin hyvä katto häkille. Vatupassia minä en ole rakentelen  aikana käyttänyt joten jos jokin vähän on vinksallaan niin se saa olla:) Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen ja toivottavasti kanat ja kukkokin viihtyvät:)


Tässä ne kanat jo ovat ulkona orrella.

Kyllä se kukkokin meni orrelle heilumaan.


Tässä tänään kotiutuneet kanat. Vielä lauma ei kyllä ole yhtenäinen ja vanhat ovat omassa nurkassaan ja uudet omassa. Kukko kyllä ilmoitti tänään tulleille kanoille kuka on paikan johtaja. Toivon mukaan lauma tästä tulee yhtenäiseksi ja rauha säilyy kanalassa.
 Tuosta voisi tepastella sitten kanalaan suojaan, mutta ovat viihtyneet kovasti ulkosalla.
 Neiti talutteli yks päivä Essiä ulkona ja Essihän hyökkäsi heti verkon taaakse ihmettelemään uusia otuksia. Ronttikin oli ihan ihmeissään, että mitä ihmettä meille oikein tuli. Ensimmäisinä päivinä jos oli irti niin juoksi häkkiä ympäri. Piti kunnolla antaa palautetta, että jättäisi asukit rauhaan. Olikin jo tottunut vähän noihin asukkeihin, kun taas tänään tuli uusia otuksia niin alkoi sama rumba. Kunhan nyt aikaa kuluu niin varmaan tottuu noihin ja ei sitten enään välitä niistä juurikaan. Kanat ja kukko eivät kyllä pahemmin Rontista tai Essistäkään välittäneet.

Koskaan aikaisemmin ei ole kanoja ollut enkä ole koskaan ennen niitten kanssa tekemisissä ollut. Nyt sitten opetellaan miten näitä hoidetaan ja miten näiden kanssa toimitaan. Vielä ovat hieman arkoja ihmistenkin kanssa, mutta ehkäpä tästä kesän päälle tottuvat ja kesyyntyvät. Kukon kiekumiseen ei ole vielä aamuisin tarvinut herätä, kun se ei niin hyvin kuulu sisälle. Kyllä se kukko kuitenkin kiekuu aamulla ja päivällä ja illallakin muutamia kertoa. Nyt sitten jäädään odottamaan sitä päivää jolloin saadaan kerätä ensimmäiset kananmunat meidän kanalasta:)
 
Vielä ei olla nimetty kukkoa eikä kanoja, mutta kaikki aikanaan :)

15 kommenttia:

 1. Teillä tapahtuu koko ajan:) Mulle on myös kanalan asukkaat aika outoja tapauksia, mutta mielenkiinnolla tulen seuraamaan, jos raportoit kanalan elämästä täällä. Ja jos niitä sais joskus tulla katsomaan, niin mielellään lasten kans tultaisiin. Arvelisin, että voi olla hieno tunne, kun saa ensimmäistä kertaa leipoa jotakin oman kanalan munista.

  Ja jos nimiehdotuksia kaipaat, niin pistä tänne kysely pystyyn...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoja otuksia vielä mullekkin, mutta eiköhän tästä pikku hiljaa jotain opita. Tulkaa ihmeessä vain katsomaan joku päivä. Munia kyllä odotetaa kovasti jo, mutta saa nähä milloin ensimmäiset löytyy:)

   Poista
 2. Onnea uusista kanoista! Vieppä terveisiä meidän kanoilta :D
  -ElKie-

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Minäpä vien terveiset:)

  VastaaPoista
 4. Mää en tiiä, onko kanat ees hienoja :D ainanki ne haisee pahalle... :P Tuo kukko on ylvään näkönen, ja hienon värinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukko on lauman johtaja ja ylvään näköinen kyllä:)

   Poista
 5. Kun aikoinani olin "kankkuopistossa" jouduin myös työvuoroon kanalaan.Kyllä se oli outo ja vähän pelottavakin kokemus,kun piti mennä pesäkopista munia kokemaan. Toiset varoittelivat,että siellä voi olla kana ja se nokkaisee tosi kipeästi.Kanathan tykkää munia piilopaikkaan ,joten salapoliisityötä voi olla sullakin edessä,Toivottavasti pesä löytyy,ennenkuin munat ovat haudottu pojille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan minkä luontosia nämä kanat tulevat olemaan kun tarpeeksi kotiutuvat. Muutamat ovat jo antaneet kiinni ja vähän kesyyntyneetkin. Jännä nähdä mitä tästä tulee:)

   Poista
 6. Sä olet kyllä ahkera ja aikaansaava! Toivottavasti kukko ei ole aivan koko ajan äänessä, kuten meidän naapurin kukko aikanaan, kun se innostui uudesta kodistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito Riikuska. Vielä kukko on ainaki pysytellyt ihan sopivasti äänessä ja hiljaa. Vielä ei ole ollut häiriöksi ainakaan. Toivottavasti pysyykin tuollaisena:)

   Poista
 7. Onpas ihana, olen aina haaveillut kanoista, en tiedä voisiko edes kaava-alueella pitää. Kiva seurailla ja takuulla tuoreita munia :) ja kukkokin herättelee varmaan aamulla? Aurinkoista ja mukavaa kesän alkua teille sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu kyllä noita on aika hauska seurailla mitä touhuavat. Nyt ollaan jo saatu tuoreita kananmuniakin:) Niin ja mitä kukkoon tulee niin kyllä se aamusta kiekuu:)

   Poista
 8. Kanat ovat ihania. Meilläkin pidettiin 80-luvulla maatiaiskanoja + joitain muun rotuisia ;) Yksi Andalusiankana oli kovin seurallinen, se kulki joka paikassa mukana, ja kun mentiin sisälle se tuli portaita pitkin ylös tullakseen myös sisään ;) Lopetettiin kanojen pito sitten, kun viimeiset kuolivat vanhuuteen. Ei itse pystytä tappamaan, eikä kukaan suostunut tappamaan kukonpoikia, vaikka olisi saanut näin kukot grilliinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo aika hauskoja veitikoita ovat. Nyt näyttää siltä, että ovat vähän kesyyntyneetkin jo ja tottuneet uuteen paikkaan ja ihmisiin. Pyrkivät jo tulemaan kanatarhan ovesta ulos, kun itse menen sinne.

   Poista
 9. Onnea ja menestystä uusien tulokkaiden kanssa :) Varmaan juhlanpaikka kun ensimmäinen muna on pyöräytetty!
  Aurinkoisia päiviä toivottelen ja nautitaan kesästä.

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)