torstai 3. toukokuuta 2018

Kasvihuoneessa tungosta

Koko kevään olen katsellut, kun etelässä asuvat puutarha harrastajat esittelevät maasta nousevia ihania kukkasia. Nyt myös minun on pakko esitellä omat ensimmäiset maasta nousseet tulppaanit :) En kyllä muistanut, että olin niitä tänne laittanut syksyllä:) Meni katsomaan kirsikkapuuta jonka juurelle talvella hautasimme Essi-kissamme ja kuinka ollakaan tulppaaneja nousee maasta. Minulla on aikomus laittaa kasvamaan Essi-kissan haudan ympärille valkovuokkoja. Ainakin yritän saanko niitä menestymään täällä meillä asti. Täältä löytyy aikaisempi teksti Essi-kissasta. Siellä näkyy kuva, kun Essi nuoruudessaan Etelä-Suomessa asuessa keväisin käveli valkovuokkojen joukossa. Nyt odotan postin tuovan minulle valkovuokon juurakoita, että pääsen yrittämään.
 
 
 
 
Vappuna töitten jälkeen piti istuttaa ensimmäinen kukka istutus ulkoterassille.
Hetken päästä, kyllä toinen muratti oli nostettu ruukusta ylös ja istuttelin uudestaan. Syyllisenä tuohon temppuun taitaa olla Myrsky tai Robin. Kukkaistutus on terassilla missä myös Myrskyn leposohva on. Sanoin kyllä Myrskylle, että nyt pitänee jättää kukkaruukku rauhaan ja antaa kasvaa. Toistaiseksi kukat ovat pysyneet ruukussa :)
 

 
 
Kasvihuoneessa tosiaan on tungosta. Taimet ovat kasvaneet sisällä niin hyvin ja nopeasti, että taimien purkit alkavat käydä pieneksi ja tomaatit varsinkin näyttävät kärsivät. Niinpä päätin siirtää tomaatteja kasvamaan kasvihuoneeseen kerta sitä nyt lämmittelen. Ensin vein pienen kokeilu erän, että miten niille käy siellä ja riittääkö lämpö vai kuolevatko pois. Kokeilu erä vaikutti ihan hyvältä joten päätin siirtää suurimman osan tomaateista siis kasvihuoneeseen jatkamaan kasvua. Tomaatit on istutettu isompiin astioihin, mutta ovat tiheässä vieläkin. Tämä nyt ihan pakon sanelemana, koska taimia on niin paljon eikä niitä vielä uskalla istuttaa kylmään maahan. Nyt olen istuttanut tomaatteja isoihin purkkeihin ja laatikoihin. Näistä osan joudun ainakin vielä myöhemmin siirtämään lopulliselle kasvupaikalle. Tiedä tykkäävätkö tällaisesta muuttamisestä kyttyrää, mutta ei oikein muuta vaihtoehtoakaan ole, kun taimia tuli niin paljon.
Ei meinaa mahtua kävelemään kasvihuoneessa, kun joka paikka on täynnä purkkia ja purnukkaa.
 
Sekamelskaa kasvarissa.
 

 

 
 
Daalian juurakoita istutin muutaman sisälle esikasvamaan ja loput kasvihuoneeseen. Tämä ensimmäisen on esikasvatettu kasvihuoneessa ja istutettu myöhemmin mitä sisällä olevat. Ei olisi tieten ollut niin kiire näillä daalian juurakoilla. Nimittäin sisällä oleva juurakko kasvoi niin nopeasti, että siirsin sen kasvihuoneeseen myös.
 

 
 
Näin isoksi venähti daalia sisällä minkä nyt siirsin kasvihuoneeseen.  Osaako joku kertoa antaako tämän kasvaa vain isommaksi vai onko jotain hoito kikkoja saada esim. tuuheammaksi?
 

 
Maissia kylvin jokin aika sitten suoraan parvekelaatikkoon ja kasvihuoneeseen. Ajattelin, että itämisessä kestää kauemmin, mutta ei. Nyt maissi kasvaa jo näin komeasti ja kohtahan minulla on ongelma mihin saan ne laitettua kasvamaan :)

 
 
Tämä oli jännä kokeilu sillä söimme neidin kanssa joku aika sitten hunajamelonia. Melonissahan on paljon siemeniä niin päätimme heittää muutamia siemeniä multaa ihan kokeilu mielessä. Ajattelin, että tuskin itävät ollenkaan. Toisin kuitenkin kävi. Siemenet itivät tosi vauhdilla ja nyt meillä on vaikka kuinka monta hunajamelonin taimea. Siirsin nekin sisältä kasvihuoneeseen ja äkkiä vain johonkin isompaan purkkiin. Katsotaan nyt miten niille käy, jos tuosta kasvavat vielä. Vesimeloni on kylvetty myös ja sekin on itänyt hyvin joten olisi tarvetta siirrellä niitäkin isompiin purkkeihin.
 
Tulisi jo kesä ja lämpimät kelit, että saisin istutella taimia ulos sillä kasvihuone käy pieneksi :)
 

 
 
Lämmitän kasvihuonetta sellaisella rakennukselta jääneellä puhaltimella. Puhallin kyllä jaksaa lämmittää tämän kasvihuoneen helposti. Yöksi kuitenkin vielä suojaan kasvit harsolla joten kasvihuone näyttää iltaisin tällaiselta.
 
Viikonlopuksi on luvattu aurinkoa ja lämmintä joten toivottavasti säätieto pitää paikkaansa :)26 kommenttia:

 1. Hmmm, taisi jäädä minun daaliat nousematta... Nehän olikin ylivuotista juurakoita, joten kovin korkealla odotukset eivät olleet. Sulla on kyllä onnistunut hyvin - erikoisemmatkin kylvöt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yli odotusten on kyllä kylvöt onnistuneet. Toivotaan, että ei mikään tauti tai ötökkä tule pilaamaan kasvua.

   Poista
 2. Sinulla niin monenlaista ihanaa kasvamassa! Daaliatkin jotka ovat pakkasen herkkiä niin hyvällä alulla, uskoisin että kasvihuoneessa tuuheutuvat, en ehkä latvoisi niitä,niin kukkivat aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovat kyllä kasvaneet aika nopeasti, että ei olisi haitannut vaikka olisi hieman myöhemmin istuttanut.

   Poista
 3. Kiva postaus, kaikkea ihanaa siellä vihertää! Mulle käy joka kevät sama juttu, että en muista, mihin ja millaisia kevätsipuleita olen istutellut, mutta toisaalta on kiva tulla yllätetyksi oomasta takaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyshän se sitten on, kun jostain nouseekin kukkia eikä itse ole muistanut ollenkaan :)

   Poista
 4. Sinulla hyvällä mallilla nuo kukkajutut kaikkineen kasvihuoneessa:)
  mulla sisällä kukkapurkki poikineen toljottavat yhessä kohassa ei kasva ei kuole :) ,taian roudata minäkin kasvihuoneeseenkirjauduin lukijaksi,lueskelen illan suussa lisää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi. Kannatan kasvihuoneeseen viemistä :)

   Poista
 5. Monenlaista kasvua ja nythän se kasvu siirtyy isolle vaihteelle!
  Ihanaa toukokuuta sinulle sinne vihermaailmaasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa kasvu kyllä kiihtyä ja kasvihuoneessa saa aurinkoa reilusti jos aurinko vain sattuu paistamaan :) Mukavaa toukokuuta myös sinulle :)

   Poista
 6. Ihanan täysi kasvihuone:) Hyvässä vauhdissa taimet jo ovat. Ja kun nyt on vasta toukokuun alku, niin miten runsaasti sulle satoa tuleekaan, kun alkuvauhti on jo näin hyvää. Päivtä taas muutaman viikon päästä kasvihuonekuulumisia. Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan vain, että mikään tauti tai tuholainen ei iske taimiin. Mukavaa toukokuuta myös sinne teille!

   Poista
 7. Onpa sinulla siellä paljon taimia kasvamassa.. runsas sato näyttää valmistuvan syksyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähti taimien kasvattaminen vähän lapasesta :)

   Poista
 8. Siellä kasvaa jo vaikka mitä! On kyllä ihana vuoden aika tämä kevät:) Leppoisaa alkanutta toukokuuta❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä tuli kylvettyä kaikenlaista ja ihmeesti kasvoivat niin nyt olen ihmeissäni taimien kanssa :) Mukavaa toukokuuta sinulle!

   Poista
 9. Siellähän on vaikka mitä kivaa. Minä en ole uskaltanut vielä viedä tomaatteja ja chilejä kasvariin. Ajattelin josko pikkuhiljaa voisi kesäkukkien taimia ulos tuoda...tulisi sitten tilaa noille hyötykasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun oli pakko viedä nuo tomaatin taimet kasvihuoneeseen, kun eivät mahtuneet enää sisälle. Chilit vielä minulla on sisällä kans.

   Poista
 10. Onpa ohania kuvia! Minusta tämä vaihe keväästä on aina niin touhukkaan näköistä - on purkkia ja purnukkaa ja taimia jos mitä. Kaikki sulassa sovussa, turvassa hallalta, kunnes sitten vähitellen löytävät omat kotinsa. Hyvä kun mainitsit maissit, olikohan minullakin siemenpussi jossain? Vai unohtuiko ostaa, hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on kyllä hienoa aikaa, kun näkee miten kasvit heräävät ja kylvetyt alkavat nousta mullasta jne.. Maissi kasvoi kyllä todella nopeasti tuohon mittaansa ja näyttää jatkavan kasvua.

   Poista
 11. Onpa sulla runsaasti taimia. Meloneita olisi kiinnostava kasvattaa, mutta ei taida onnistua ilman kasvihuonetta. Mä olen latvonut daaliat siinä vaiheessa, kun taimet on 20-30 sentin mittaisia. Yleensä taidetaan suositella niiden latvomista, niin ne haaroittuvat runsaammin. :) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melonit eivät ole minulla ikään onnistuneet, mutta nyt on taas uus yritys. En tosin tiedä saanko niitä mitenkään kasvihuoneeseen mahtumaan, mutta katsotaan kuin käy.

   Poista
 12. Nyt viikonloppuna sitten todellakin oli aurinkoista ja lämmintä - voi kuinka ihanaa olikaan! Kyllä tuli paljon oltua ulkosalla ja tietysti kun säät niin suosivat, niin aivan onnesta soikeana marssin ostamaan ensimmäiset kukkaset ja istuttelin niitä sitten hymy suunpielessä, aurigon loistaessa :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna oli kyllä kivat kelit ja aurinkoakin saatiin. Minä en ole vielä juurikaan kesäkukkia ulos istuttanut. Aika kylmiä öitä ollut meillä vielä.

   Poista
 13. Ihanaa tungosta <3 Toivotaan, että valkovuokot viihtyvät Essin haudalla, ihana ajatus!
  Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tungosta piisaa kyllä :) Valkovuokot on nyt laitettu esikasvamaan myös ja toivon tosiaan, että niistä tulisi jotain ja säilyisivät täällä pohjoisemmassa myös.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)