lauantai 19. tammikuuta 2019

Talvi touhuja

Tammikuu on mennyt jo yli puolen välin. Näyttää siltä tämä blogin päivitys tahti, että tulee jonkun mittainen tauko ja sitten tähän kerätään viime aikaiset tapahtumat. Ei vain ole saanut aikaiseksi aikaisemmin kirjoittaa. Viime sunnuntaina kävin neidin kanssa testaamassa lähimäessä neidin uutta lumilautaa ja kenkiä. Neiti innostui viime vuonna laudalla laskemisesta ja joulupukki toi uuden laudan ja uudet kengät. Näitä piti mennä testaamaan, että miten homma onnistuu pitemmällä laudalla. Lähimäki on ihan ok, paikka tällaiseen harjoitteluun, mutta rinne ei ollut kyllä kovinkaan hyvässä kunnossa. Täällä ei kovin paljon luonnon lunta ole kuitenkaan satanut. Mäessä on kyllä tykitetty lunta, mutta oli varsin kovaa ja jäistä se tykkilumi. Hyvin se laskeminen kuitenkin sujui. Olin hankkinut joululahjaksi sellaisen laudan jolla voi mäkeä mennä alas sama kumpi jalka edellä mielensä mukaan. Tämä osoittautui hyväksi sillä se helpotti neidin laskemista. Itse taas lasken ainoastaan oikea jalka edellä ja minun lauta on sen mukainen. Parempi noin, että voi laskea kumpikin jalka edellä.

 
Kanat ovat olleet varsin tuottoisella päällä pimeästä talvesta huolimatta. Tietysti kanalassa on valot, mutta välillä talvisin on muninta huonompaa muttei tänä talvena. Niinpä oli kananmunia kertynyt ihan reilusti jääkaappiin niin päätin hyödyntää ne täytekakkuihin. Neidin synttärit ovat ensi kuussa niin leivoin täytekakkupohjia valmiiksi pakkaseen. Minusta on kätevää olla niitä valmiina pakastimessa ja kun vielä halkaisee pohjat ennen pakastusta niin nopeasti saa tehtyä täytekakkua. Testasin sellaista erilaisempaa vuokaa niin kuin voi kuvasta nähdä. Kaksi pohjaa on tuollaiset erilaiset. Nämä kakut yhdistetään päällekkäin ja leikatessa kakkua kakun sisälle muodostuu sydän :) Ehkä kuvaa sitten helmikuun lopulla teillekin.
 
 

Yksi vapaapäivä tuli leivottua leivinuunissa sämpylöitä sekä tuollaista peruna-porkkana-jauheliha laatikkoa. Laatikko oli kyllä hyvää, kun se kypsyi tuolla leivinuunissa. Sämpylät ihan jees ja lämpimänä varsinkin. Olen varsin vähän leiponut tuossa leivinuunissa ja sämpylöitä yleensäkin hyvin vähän.  Antakaa vinkkejä jostakin hyvästä sämpylätaikinasta mikä olisi hyvä ja mistä tulisi kuohkeita sämpylöitä jotka maistuisivat hyvältä myös seuraavana päivänä.
Pitäisi varmaan ottaa tavoitteeksi oppia leipomaan hyviä sämpylöitä.
 
 
 
 
Ulkoiltu on koirien kanssa ja vapaapäivälle sattui varsin kylmä keli. Rontti vanhus se haluaa myös aina ulos, kun näkee minun pukevan vaatteita päälle. Ronttia vain meinaa paleltaa kovilla pakkasilla heti. Niinpä kaivoin kaapista Rontin talvivaatteet esille ja näin ollen tarkeni vähän paremmin. Olisi pitänyt kaivaa vielä tossutkin sillä näytti alkavan tassuja paleltaa.
 
 
Toisia ei palella ja siellä ne ovat pellolla myyrä/hiiri jahdissa pää lumen alla. Saalista ei tullut vaikka kovasti siellä möyrivätkin pää lumen alla. Taisivat olla hiiret ja myyrät vikkelämpiä. Yksi aamu oli kyllä pihalla kuollut päästäinen. Yhtenä iltana päästäinen juoksi pihalla, mutta pääsi ison kiven juureen turvaan silloin saalistajilta. Nyt oli tainnut koitua kohtaloksi isot koirat päästäiselle :)
 
 
 
Vähän jotain keväistäkin tähän tammikuuhun ja pakkasiin. Ensimmäinen siemenkuvasto ilmestyi postilaatikkoon ja näyttää minulle vielä tulevan puutarhalehtikin. Kaupasta myös tarttui mukaan pari kevätesikkoa tuomaan väriä keittiöön.
 
 
 
Mikäs se sitten tämä näky onkaan? Hirvi olohuoneessa. Jossain aikaisemmassa postauksessa kerroin, että hankin valoporolle tänä vuonna valohirven kaveriksi. Laitoin sekä poron että hirven kiinni maahan tapeilla ja sidoin jaloista naruilla kiinni. Tämä sen takia, että kova tuuli on joskus kaatanut poron. Viimeisin myrsky mikä oli niin kaikesta huolimatta kaatoi hirven ja hirveltä meni sarvi poikki :( Voi harmitusta. Ei muuta kuin sulattamaan hirven sähköjohto lumen alta, että saa hirven sisälle kylppäriin kuivumaan. Siellä hirvi kuivui muutaman päivän ja mies toi jotain tujakkaa liimaa millä hirveä lähdettiin korjaamaan. Sarvi saatiin paikoilleen liimalla, mutta hirvi piti saada vielä sopivaan asentoon kuivumaan. Ei muuta kuin ilmastointiteippiä ja penkkiin kiinni ja siinnä hirvi köllötteli vuorokauden :) Tästä ylös noustessa sarvi oli taas entisen veroisessa kunnossa ja matka ulos saattaa jatkua :)
 
Mukavaa viikonloppua lukijoille!

6 kommenttia:

  1. Tiiätkö mulla oli ennen sama ongelma sämpylöiden kanssa vaan jostakin löysin reseptin johon oon ollut tyytyväinen. Laitan kuvana sen tulemaan, ei jaksa tähän kirjoittaa :)

    VastaaPoista
  2. Ihania talvi juttuja:),laskettelu taito laji,:)
    Nykyajan talvi-urheilu välineet ovat huippu hyviä.

    Kanala tuottoisana:)Noin minäkin hyötykäytin "munavuoren",leipomiseen..kakkupohjiin:)
    laitappa kuvaa kakusta:).erikoinen vuoka missä olet paistanut.
    ja kuohkeat pohjat!
    Meillä kalkkunat teki sellaisia jatkomunia...neljä tavallista kananmunaa vastasi yksi kalkkunan muna.
    ja empä oo ikinä saanu kakkupohjaa niin kuohkeaksi kuin kalakkunan munista tehtynä?? (meillä oli 10 kalkkunaa,kaksi kanaa)
    ..mulla sama homma sämpylöiden kanssa:(,tuoreena hyvät,mulla hiiva maistuu seuraavana päivänä sämpylöissä.vaikka kuinka vähän tai paljon laitan,kuivahiiva-tai tuore sama homma.?
    Mielen kiinnolla odotan sinun seuraava sämpylän leipomis juttua/kera uuden ohjeen:))
    Leivinuuni/hellassa valmistunut ruoka,nam:))...
    :)voi tuota Rontti-vanhusta,ihanat vaatteet,olet pukenut.
    Kerran tein yhdelle kultsulle omistajan tuulenpitävästä ulkoilutakista ,koira vanhukselle talvitakin Hertta eli 17 vuotiaaksi.Paljon hoidin ulkoilitin kun työpäivät olivat pitkät,pari kertaa päivässä.voi kuinka minulla aina tulee ikävä noita hoitokoiria:(
    Ihanasti nämä hiiren/myyrän pyytäjät ovat hangessa,ei kylmyys haittaa:)))
    ja ulkoilun jälkeen maistuu kavereiden kanssa päiväunet:):):)
    Minä sain kans tuon siemenluettelon....pitää kattua mitä läkaapista löytyy,tahtoo "mopo-karata"-käsistä noitten tillausten kanssa,pitää ola itelle tiukka:))
    ja niin tuli hirvi kuntoon...mitä kaikkia tuolla ilmastointi teipillä/jeesusteipillä voikaan korjata..korvaamaton tuote:))
    ..ihana tuo ruukunsuoja noilla esikoilla....enteileeköhän aikaista kevättä :)Kissankulmaan??
    Mukavia talvipäiviä ja leppoisaa sunnuntaita:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nyt projektina löytää hyvä sämpylä resepti ja oppia niitä leipomaan. Siemenluetteloa on mukava selata ja yleensä se kasvatus lähtee lapasesta:) mukavia talvipäiviä sinulle!

      Poista
  3. Leivinuuni on aivan ihana myös ruoanlaiton kannalta. Sämpyläreseptejä on tosi paljon, mutta lyhyt hapattaminen tekee taikinasta täydellistä niin maun kuin kuohkeudenkin perusteella. Missähän se mun resepti onkaan...?

    Tarkenemisia sinne - kevät tulee kuitenkin pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vasta oikeastaan opettelen tuolla leivinuunilla leipomista kun niin vähän aikaa sellainen ollut. Olisi kiva osata leipoa hyvät sämpylät ja leivät siellä.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)