perjantai 25. syyskuuta 2015

Paluu vielä lomalle

Tuntuupas tyhmältä kirjoittaa näin myöhässä vielä kesäloma reissusta, mutta kirjoitanpa kuitenkin. Joku voi joskus löytää tekstin ja saada siitä vinkkejä jos aikoo matkustaa Norjaan ja Lofooteille :) Eli muistellaan vielä kesää.
 
Kesäloma reissu jatkui Moskenesista seuraavana päivänä takaisin päin Lofootteja ja seuraava etappi oli Leknes. Tarkoitus oli, että voisimme poistua Norjasta Ruotsin kautta Suomeen. Mutta tässä aiheutti haasteen sen, että Ruotsi vaatii koirilta ekinokokkoosi lääkityksen jos aikoo mennä koiran kanssa Ruotsiin. Vaikka ajaisit vain Ruotsin läpi eikä koirat poistuisi autostakaan niin silti se lääkitys pitää olla annettuna koiralle ja se pitää olla merkittynä koiran omaan passiin. Kyllä Rontilla pitää olla passi mukana, kun reissaa muualla kuin Suomessa. Tämä kyseinen lääkitys olisi tullut varsin kalliiksi jos se olisi otettu Suomen puolella. Koira olisi pitänyt käyttää kaksi kertaa eläinlääkärillä enenn matkaa ja kerran matkan jälkeen saamassa tuo kyseinen lääke. Sen jälkeen olisi ollut 28 päivää aikaa kiertää ja mennä myös Ruotsin läpi jne.. Toinen vaihtoehto oli, että lääkitys annettaisiin Norjassa koiralle kerran eläinlääkärissä ja sen jälkeen olisi 3 päivää aikaa mennä Norjasta Ruotsin läpi Suomeen. Päätimme testata miten tämä homma toimisi Norjassa. Niinpä suuntasimme Leknesin ja eläinlääkäriin. Eläinlääkäri löytyi varsin nopeasti suht pienestä kaupungista. Mitään aikaa ei ollut varattu vaan marssille suoraan eläinlääkärin tiskille kysymään asiasta. Saimme varsin ystävällistä palvelua ja kaikki onnistui käden käänteessä. Eläinlääkäri otti meidät samantien sisään. Rontin painon mukaan sille annettiin lääkitys ja pari tablettia Rontin piti nielaista siinnä eläinlääkärin valvovan silmän alla. Ei ollut mikään ongelma Rontille ja sehän rakastaa muutenkin ihmisiä niin teki varsin läheistä tuttavuutta eläinlääkärin kanssa. Passiin tuli merkintä, että homma kunnossa ja matka Ruotsin läpi onnistuu. Norja on kallis maa niin vähän mietitytti mitä tämä lysti maksaisi, mutta voi sanoa, että tässä tapauksessa se oli halpaa lystiä. Reissu eläinlääkärissä kustansi n. 35 € per koira joten voi sanoa, että halpaa oli. Näytti myös siltä, että tuo on varsin yleinen toimenpide eläinlääkärissä joten tietää vastaisuuden varalta, että turha maksaa suomessa yli 100 € lääkityksistä jos sen voi hoitaa Norjassakin noin edullisesti.
 
Leknesistä matka jatkui kohti Nusfjordia. Tie päättyi sinne, mutta näytti kartan mukaan, että voisi olla hienoja paikka jo joten kannatti ajella sinne. Tien päässä sijaitsi pieni kalastaja kylä. Siellä oli ihania kalastajan mökkejä mitä vuokratiin missä olisi voinut yöpyä. Mökit oli rakennettu paalujen päälle veteen. Joskus olisi vallan kiva tuollaisessa yöpyä ja kokea millaista se olisi. Toisaalta olisi hieno yöpyä sellaisessa kesällä ja nauttia komeista maisemista ja auringon paisteesta mökin terassilta. Miltähän taas tuntuisi nukkua mökissä silloin syksyllä kun meri pauhaa ja myrsky heittää laineita mökin alla :) Voisi sekin olla kyllä kokemus.
 


 
Täältä matka jatkui seuraavaan yöpaikkaan ja kerrankin hyvissä ajoin päivällä. Päätimme palata hienolle hiekkaranta yöpymis paikalle Rambergiin. Saavuimme sinne hyvissä ajoi päivällä ja saimme teltalle hyvän paikan. Mahtavat hiekkarannat houkuttelivat minut ja Rontin juoksemaan sinne. Harvoin pääsee juoksemaan ja nauttimaan tuollaisista maisemista ja ilmastosta. Juoksin Rontin kanssa useamman kerran hiekkarantaa päästä päähän. Keli oli mahtava ja maisemat olivat ihan huiput :) Aamulla ennen pois lähtöä kävin Rontin kanssa vielä rannalla heittelemässä palloa.
 
 Tässä kohtaa vettä valui korkealta vuorilta suoraan mereen joten oli ainakin raikasta juomavettä Rontille :)

 Meritähtikin bongattiin rannalta :)Teltan vahti....
 Joka myös väsähti koska päivä oli rankka...
 
Tähän mainittakoon vinkiksi, että hienoja hiekkarantoja olisi ilmeisesti ollut myös paikoissa Vinje ja Kvalvik. Ne jäi tällä kertaa näkemättä, mutta ehkä palaamme vielä joskus Lofooteille :)
 
Seuraavaksi me sitten matkasimme Moskenesin satamaan ja sieltä lautalla kohti Dodota. Sieltä sitten kotimatkalle Norjaa vähän ylös ja Ruotsin puolelle Kiirunan kautta Haaparantaan ja kotiin. Nyt jos tekisin samanlaisen matkan niin tekisin toisin. Jättäisin lauttamatkan väliin ja ajaisin tietä pitkin takaisin Lofootteja ylös. Näin jälkikäteen voi sanoa, että lauttamatka oli oikeastaan turha. Lauttamatka Moskenesista Bodohon kesti 3 h. Lautta sinällään oli jännä, että auto ajettiin autokannelle. Lautta oli kyllä iso ja autoja mahtui paljon. Ihmiset saattoivat mennä sisälle tai kannelle. Me menimme koirien kanssa kannelle istumaan ja nauttimaan näkymästä ja kelistä. Saimme istua rauhassa jonkun aikaa. Rontti makasi nätisti kannella penkin vieressä ihan rauhassa ja tyytyväisenä. Ihmiset kävivät sitä puhuttelemassa ja rapsuttelemassa. Ronttihan nautti tällaisesta. Kunnes laivan henkilökunnasta joku tuli komentamaan, että koiran kanssa ei saa olla kannella eikä laivassa sisällä. Vaan piti mennä alimpaan kerrokseen missä oli joku ns. lemmikkieläin huone. No sinne mennessä huone oli jo täynnä koiria. Ei sinne kerrassaan edes mahtunut enään. No sitten piti jäädä rappusten alapäähän käytävälle viettämään koiran kanssa tämä vajaa 3 h mikä oli vielä jäljellä. Ei ollenkaan kiva juttu ja niinpä en kyllä enään menisikään lautalla vaan ajaisin takaisin tietä pitkin. No tulipahan tämäkin koettua. Olin kuitenkin hyvin tyytyväinen siihen, että Rontti käyttäytyi varsin mallikkaasti taas laivassa vaikka ei ikään sellaisessa ole ollutkaan.
 
Mosekenis kirkko
 Laivalta..

 
Kun viimein pääsimme Bodohon alkoi matka takaisin Norjaa pitkin kohti pohjoista. Ajoimme Bodosta E6 tietä kohti Narvikia. Alkumatkasta oli valtavasti tunneleita. Narvikin välillä oli myös lyhyt lautta yhteys Bognes - Skarberget. Matka ei kestänyt kauaa ja lautta kulki kellon ympäri. Tarkoitus oli yöpyä Narvikin leirintä-alueella, mutta toisin kävi. Narvikin saapuessa kello oli jo lähemmäs 23. Ajoimme Narvikin keskustan läpi löytämättä leirintä-aluetta. Narvikin kaupunki oli iso ja hieno ja siellä olisi varmasti ollut kiva viettää aikaa hieman pidempäänkin ja nähtävää varmasti olisi ollut. Nyt ajoimme vain ohi. Kartta näytti, että Narvikin jälkeen olisi leirintä-alue ja päätimme suunnistaa sinne. Paikka oli Traeldal ja se oli juuri E6 ja E10 teiden risteyskohdassa. Saavuimme sinne myöhään yöllä ja pistimme teltan pystyyn ja kömmimme nukkumaan.
 
Siitä matka jatkui aamulla kohti Ruotsia ja Kiirunaa. Kiirunassa teimme pikaisen pysähdyksen missä koirat pääsivät kävelylle ja kävimme syömässä. Kaivoksen kaivauksen näkyivät selvästi kaupungin keskustassakin ja se oli melkein se juttu miksi ajoimme sitä kautta pois. Kiirunasta kohti Haaparantaa ja kotia. Haaparannassa pikainen pysähdys Ikeassa sekä ruokakaupassa mistä vähän lähti mukaan mehua ja hilloja :)
 
Auton ikkunasta napattu Kiirunasta pari kuvaa ja siellä näkyy ne kaivoksen "maakasat" aika jännä paikka ja olisi ehkä ollut kiva viettää ja tutustua vähän paremmin myös tähän paikkaan, mutta kotiin oli jo kiire.

 
Tähänä loppuun vielä muutamia fiilistely kuvia reissusta. Voi sanoa, että loma oli onnistunut ja hyviä muistoja jäi. Kyllä Norja on hieno maa ja haluan sinne vielä toisenkin kerran matkustaa :)
 


 
Retki ruokailua ja varsin komeat maisemat nauttia ruokaa :)


 
Siinnä oli meidän Norjan reissu kuvin ja tekstein viimeinkin purkissa :)
 
 
 
 


3 kommenttia:

 1. Haaveena on ollut Norja jo vuosia, ja kyllä nämä sun kuvat edelleen inspiroi kovasti. Ensi kesänä voisi matkan toteuttaa, kun hankimme asuntoauton.

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia :) Käytiin Lofooteilla kesällä häämatkalla, joten muisto sieltä on tuore. Norjassa kyllä ylipäätään on kaunista... Minut tuolla Lofooteilla yllätti nuo valkeat, pehmeähiekkaiset rannat. Jotenkin sitä ajattelisi, että koko Norja on yhtä kivikkoa...

  VastaaPoista
 3. Oih, Norja ♥
  Se on itsellä kans haaveena ollut jo pitkään! Pikainen visiitti Norjassa tehtiin vuonna 2013, kun oltiin Nuorgamissa, mutta sen jälkeen se on ollut vain haaveissa!
  Ja ihana lukea koiran kanssa reissaamisesta! Meillä kans koira reissaa aina mukana. En sitä raaskisi pitkiksi ajoiksi edes jättää hoitoon... :)

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)